2015-08-18 09:00Pressmeddelande

Så väljer du rätt kort inför utlandsresan

null

Att välja kort inför semestern kan vara en djungel. Santander Consumer Bank ger dig matnyttiga tips inför utlandsresan i samarbete med jämförelsesiten Compricer.

Undersökningsföretaget YouGov har på uppdrag av Santander Consumer Bank undersökt svenskarnas syn på vanor när det gäller betal- och kreditkort utomlands. Resultatet visar att endast en fjärdedel jämför kort inför utlandsresan, och betalar troligtvis för mycket i onödan.

Samma bank/betalkort hemma som borta?
De flesta kort på marknaden tar ett valutaväxlingspåslag på mellan 1-2 procent vid uttag och köp utomlands. Påslaget skiljer sig mellan korten och det finns kort helt utan avgifter.

- Endast drygt 25 procent av de tillfrågade i undersökningen reflekterade över vilket kort de använder utomlands. Resten, det vill säga 75 procent, svarar att de använder samma kort som de använder hemma. Mitt tips är att du väljer det kort som har de lägsta avgifterna, om du har flera, eller skaffa ett nytt inför resan – det kan löna sig, säger Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesiten Compricer.

Räntan på utnyttjad kredit skiljer sig mycket mellan korten
Av de som har ett betal/kreditkort i undersökningen svarade drygt hälften att de använder sig av sin kredit men endast under de betalningsfria dagarna. En dryg femtedel använder krediten efter de betalningsfria dagarna.

Räntan på kreditkort ligger normalt på mellan 9-19 procent och inte sällan kan det löna sig att ta ett privatlån istället för att betala ränta på en kreditkortskuld om det handlar om ett större belopp under en längre tid.

Glöm inte att undersöka uttagsavgiften
Santanders undersökning visar att bank/betalkort främst används till att betala med i butiker, betala med på restauranger och för att ta ut kontanter.

- Viktigt att veta om är att ofta börjar kortutgivaren ta ut ränta från dag ett när man gör ett kontantuttag utomlands med betalkort. Det är klart bättre att använda sitt bankkort om möjligt för kontantuttag. Du betalar en avgift för uttaget men slipper ränta, säger Christina Söderberg på Compricer.

Christina Söderberg ger följande tips:

  • Välj alltid lokal valuta vid uttag och betalning i butik – bättre växlingskurs.
  • Välj en bankomat som ägs av bank för att undvika dubbla avgifter.
  • Växla inte före utresa – bättre växlingskurs på plats.
  • Skriv upp telefonnumret som gäller för att spärra ditt kort om olyckan är
  • framme.
  • Se upp för bankomater som inte ser bekanta ut för att slippa ”skimming”, det vill säga att informationen på magnetremsan på ditt kort kopieras över till ett annat kort.


För mer information:
Thomas Lindby, kortansvarig, Santander Consumer Bank: 070-245 41 15
Maria Suneson, pressansvarig, Santander Consumer Bank: 070-722 07 23

För mer information om Compricer: www.compricer.se

I Sverige har Santander Consumer Bank 450 000 kunder och erbjuder sparkonton, privatlån, fordonsfinansiering,betal- och kreditkort och delbetalning i butik.

Santander Consumer Bank är en del av den globala bankkoncernen Banco Santander, en av världens största banker med 107 miljoner kunder i över 45 länder. Santander har under de senaste tio åren utsetts till världens bästa bank tre gånger. Santander i Sverige har 450 medarbetare med kontor i Stockholm.

www.santanderconsumer.se


Om Santander Consumer Bank

I Sverige har Santander Consumer Bank en halv miljon kunder och erbjuder sparkonton, privatlån, fordonsfinansiering, betal- och kreditkort och delbetalning i butik. Santander Consumer Bank är en del av den globala bankkoncernen Banco Santander, en av världens största banker med 133 miljoner kunder i över 45 länder. Santander har under de senaste tio åren utsetts till världens bästa bank tre gånger. I november 2014 förvärvade Banco Santander GE Money Bank AB i Norden, vilket gör att vi nu är dubbelt så stora på den nordiska marknaden med över 1,4 miljoner kunder, 1400 anställda och 6000 partners i Skandinavien. Vi vill växa ännu mer och bli ledande inom fordonsfinansiering, lån och betal- och kreditkort i Norden. Santanders resa in i Norden Verksamheten i Norge startade 1963 och på den norska marknaden är Santander marknadsledande inom fordonsfinansiering. 2007 etablerade sig Santander även i Finland och Danmark. Vår verksamhet i Sverige startade år 2000, under namnet Elcon Finans. 2004 köpte Banco Santander vårt norska moderbolag och 2006 bytte vi namn till Santander. I och med förvärvet av GE Money Bank AB i Norden är vi under en period framöver två olika företag i Sverige: Santander Consumer Bank AS (med banktillstånd i Norge) och Santander Consumer Bank AB (med banktillstånd i Sverige). På sikt och när alla processer är färdiga kommer vi att vara en bank.

Kontaktpersoner